PROJEKTY

SCHODY ZDROWIA

schody_profesjonalna_grafika.jpg (116 KB)

W ramach projektu zostały wykonane badania uczniów szkół podstawowych w zakresie szczegółowej oceny postawy ciała, a także badania, które obejmować będą pomiary antropometryczne oraz analizę składu masy ciała wraz z oceną zawartości białka, substancji mineralnych oraz badania zachowań żywieniowych i postaw wobec jedzenia.

Z myślą o opiekunach prawnych dzieci, zostaną zorganizowane warsztaty szkoleniowe w zakresie zdrowia psychicznego, problemów nastolatków, wprowadzenia interwencji żywieniowej oraz w zakresie fizjoprofilaktyki.

Wsparcie nauczycieli szkół podstawowych w ramach projektu, będzie polegało na organizacji warsztatów, na których zostanie przekazana wiedza z zakresu budowania wśród uczniów właściwych zachowań społecznych i kompetencji, wdrożenia edukacji zdrowotnej.

Zaplanowane w ramach projektu działania, skierowane zostały zarówno dla dzieci jak i ich opiekunów prawnych oraz nauczycieli.

Projekt „Schody Zdrowia – edukacja i nauka wyznacznikiem zdrowego i otwartego społeczeństwa” przyczyni się do wprowadzenia właściwych wzorców zachowań, m. in. w zakresie promocji zdrowia i zdrowego stylu życia wśród nauczycieli, uczniów oraz opiekunów prawnych, ale także przyczyni się do popularyzacji wiedzy w zakresie nauk o zdrowiu i medycyny.

zdroweodżywianiedzieciirodziny.jpg (224 KB)zdrowyposiłekwszkole.jpg (229 KB)

 

APETYT NA ZDROWE ŻYWIENIE

 

Projekt „Apetyt na zdrowe żywienie”  współfinansowany przez Ministerstwo Edukacji i Nauki w ramach programu „Społeczna Odpowiedzialność Nauki”.

Termin realizacji: 01.11.2022r. – 31.10.2024r.

Projekt realizowany przez pracowników Katedry Dietetyki na terenie jednostki położonej
w Kampusie SUM przy ul. Jordana 19 w Zabrzu-Rokitnicy oraz na terenie placówek szkolnych uczestników projektu.  

W ramach projektu zaplanowano zajęcia edukacyjno-rozwojowe dla uczniów szkół średnich realizowane
z podziałem na moduły, które obejmują:

  • ocenę stanu odżywienia młodzieży, ocenę jakości produktów żywnościowych z wykorzystaniem metod sensorycznych, edukację młodzieży z zakresu zdrowego odżywiania na przykładzie wybranych kuchni świata, ocenę nawyków żywieniowych młodzieży.

Jakie korzyści dla uczestników projektu?

Uczestnicy projektu zdobędą wiedzę, umiejętności praktyczne, większą świadomość żywieniową oraz odpowiednią motywację, co przyczyni się do kształtowania ich odpowiednich nawyków żywieniowych oraz do promowania prozdrowotnego stylu życia w zakresie zasad racjonalnego żywienia

 

Dane kontaktowe

Zakład Żywienia Człowieka

Katedra Dietetyki

Wydział Zdrowia Publicznego w Bytomiu

Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach

ul. Jordana 19 41-808 Zabrze-Rokitnica

(Kampus Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach, budynek IVA)

email: zzc@sum.edu.pl

sekretariat tel.: (0-32) 275-51-95

fax.: (0-32) 275-51-99

Sekretariat czynny jest w dni robocze w godzinach: 8:00-15:00