PROJEKTY BADAWCZE

krajowe, europejskie, międzynarodowe

 

  • Joint Action on Nutrition and Physical Activity (JANPA)  (termin 1.09. 2015 – 30.11.2017)
  • W programie uczestniczyło 24 współpartnerów europejskich, miał pomóc w oszacowaniu kosztów ekonomicznych związanych z nadwagą i otyłością dzieci, udoskonalić wdrażanie zintegrowanych działań promujących zdrowe odżywianie i aktywność fizyczną ze szczególnym uwzględnieniem kobiet w ciąży i rodzin z małymi dziećmi, wspomóc kreowanie lepszych warunków opieki nad dzieckiem w rodzinie, przedszkolu i szkole a także poprawić sposób gromadzenia i wykorzystywania przez organy zdrowia publicznego, interesariuszy i rodziny informacji o wartości odżywczej produktów spożywczapobieganie występowaniu nadwagi i otyłości u dzieci i młodzieży.
  • Projekt realizowany był w ramach Trzeciego Programu Zdrowia UE, finansowany przez The Consumers, Health, Agriculture and Food Executive Agency (Chafea) - Agencję Wykonawczą Komisji Europejskiej, która zarządza programami UE w dziedzinie zdrowia, rolnictwa, bezpiecznej żywności i praw konsumenta.

 

  • Joint Action Health Equity in Europe (JAHEE) 06.2018–31.05.2021,
  • w ramach Trzeciego Programu Zdrowia Unii Europejskiej, projekt finansowany przez CHAFEA (Śląski Uniwersytet Medycznyw Katowicach występuje jako affiliated entity powiązany z Ministerstwem Zdrowia skąd ma umowę na dotację celową). Realizuję część programu WP6 – Healthy living environments.

 

  • ERA – HDHL  „Healthy diet for a healthy life” Joint Funding Action „Effectiveness of existing policies for lifestyle interventions – Policy Evaluation Network (PEN)” „Efektywność polityk służących zmianie stylu życia –Sieć Ewaluacji Polityk”  (PEN). Termin realizacji: luty 2019 - luty 2022 . Źródło jego finansowania to  Narodowe Centrum Badań i Rozwoju.

 

  • Warsztaty kulinarno-edukacyjne "Kolorowo znaczy zdrowo" (01.07.2017r.-30.06.2019r.)
  • Projekt realizowany przez pracowników Katedry Dietetyki Wydziału Zdrowia Publicznego w Bytomiu Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach. Obejmował przeprowadzenie w siedzibie Katedry warsztatów kulinarnych i edukacyjnych dla uczniów II klas szkół podstawowych gminy Siemianowice Śl. Źródło finansowania Narodowe Centrum Badań i Rozwoju.

 

Dane kontaktowe

Zakład Żywienia Człowieka

Katedra Dietetyki

Wydział Zdrowia Publicznego w Bytomiu

Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach

ul. Jordana 19 41-808 Zabrze-Rokitnica

(Kampus Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach, budynek IVA)

email: zzc@sum.edu.pl

sekretariat tel.: (0-32) 275-51-95

fax.: (0-32) 275-51-99

Sekretariat czynny jest w dni robocze w godzinach: 8:00-15:00