GŁÓWNE BADANIA

 

Prace naukowe realizowane z Zakładzie Żywienia Człowieka są wynikiem zainteresowań naukowych pracowników zakładu. 

 

 Działalność naukowa obejmuje:

 

  • ocenę i analizę sposobu żywienia różnych grup ludności,
  • ocenę stanu odżywienia ludności w różnym wieku zarówno w zdrowiu jak i chorobie,
  • ocenę skuteczności edukacji żywieniowej, dietoterapii,
  • ocena wiedzy żywieniowej różnych grup ludności,
  • skutki zdrowotne i psychospołeczne nadwagi i otyłości
  • ocenę efektywności kampanii społecznych wykorzystywanych w promowaniu zasad zdrowego żywienia,
  • ocenę potencjału antyoksydacyjnego produktów spożywczych,
  • badania oddziaływania magnezu w warunkach in vitro na hepatocytach
  • badania przemian metabolicznych układu prooksydacyjno/antyoksydacyjnego m.in. w hodowlach komórkowych in vitro. 

 

 

Dane kontaktowe

Zakład Żywienia Człowieka

Katedra Dietetyki

Wydział Zdrowia Publicznego w Bytomiu

Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach

ul. Jordana 19 41-808 Zabrze-Rokitnica

(Kampus Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach, budynek IVA)

email: zzc@sum.edu.pl

sekretariat tel.: (0-32) 275-51-95

fax.: (0-32) 275-51-99

Sekretariat czynny jest w dni robocze w godzinach: 8:00-15:00