ZAKRES TEMATÓW PRAC DYPLOMOWYCH

ZAKŁAD ŻYWIENIA CZŁOWIEKA – WYBÓR PROMOTORÓW

 

Szanowni Studenci,

w związku ze zbliżającym się terminem wyboru Promotorów, a zatem tematów prac dyplomowych, uprzejmie informujemy, że pod opieką pracowników Zakładu Żywienia Człowieka możliwa jest realizacja następujących zagadnień badawczych:

 

dr n. med. Elżbieta Szczepańska, dr n. med. Beata Całyniuk, dr n. o zdr. Małgorzata Słoma-Krześlak

  • Sposób żywienia i stan odżywienia wybranych grup ludzi zdrowych.
  • Sposób żywienia i stan odżywienia wybranych grup ludzi chorych.
  • Zachowania, nawyki, zwyczaje żywieniowe wybranych grup ludzi zdrowych.
  • Zachowania, nawyki, zwyczaje żywieniowe wybranych grup ludzi chorych.
  • Wiedza żywieniowa wybranych grup ludzi zdrowych.
  • Wiedza żywieniowa wybranych grup  ludzi chorych.
  • Preferencje i częstotliwość spożycia różnych grup produktów spożywczych.
  • Żywienie kobiet ciężarnych i karmiących.
  • Zaburzenia odżywiania
  • Profilaktyka żywieniowa chorób układu sercowo-naczyniowego.
  • Żywność funkcjonalna w zapobieganiu chorobom układu sercowo-naczyniowego.
  • Leczenie dietetyczne cukrzycy w różnych grupach populacyjnych.
  • Leczenie dietetyczne nadwagi i otyłości w różnych grupach populacyjnych.
  • Leczenie dietetyczne chorób układu sercowo-naczyniowego w różnych grupach populacyjnych.

 

dr hab. n. med. Renata Polaniak 

  • Sposób żywienia i stan odżywienia wybranych grup ludzi zdrowych.
  • Sposób żywienia i stan odżywienia wybranych grup ludzi chorych.
  • Zachowania, nawyki, zwyczaje żywieniowe wybranych grup ludzi zdrowych.
  • Zachowania, nawyki, zwyczaje żywieniowe wybranych grup ludzi chorych.
  • Wiedza żywieniowa wybranych grup ludzi zdrowych.
  • Wiedza żywieniowa wybranych grup  ludzi chorych.
  • Preferencje i częstotliwość spożycia różnych grup produktów spożywczych.
  • Profilaktyka żywieniowa chorób układu sercowo-naczyniowego.
  • Żywność funkcjonalna w zapobieganiu chorobom układu sercowo-naczyniowego.
  • Enzymy antyoksydacyjne jako markery procesów wolnorodnikowych w organizmie.
  • Białko jako podstawowy składnik przemian biochemicznych w organizmie.
  • Ocena spożycia błonnika u studentów kierunku dietetyka ŚUM
  • Występowanie  produktów fermentacji mlekowej wśród studentów kierunku dietetyka ŚUM.
  • Rola polifenoli jako naturalnych antyoksydantów w diecie.
  • Rola żywności funkcjonalnej w nawykach i zachowaniach żywieniowych studentów kierunku dietetyka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego.

 

dr n. med. Agnieszka Białek-Dratwa

  • Sposób żywienia i stan odżywienia wybranych grup ludzi zdrowych.
  • Sposób żywienia i stan odżywienia wybranych grup ludzi chorych.
  • Zachowania, nawyki, zwyczaje żywieniowe wybranych grup ludzi zdrowych.
  • Zachowania, nawyki, zwyczaje żywieniowe wybranych grup ludzi chorych.
  • Wiedza żywieniowa wybranych grup ludzi zdrowych.
  • Wiedza żywieniowa wybranych grup  ludzi chorych.
  • Preferencje i częstotliwość spożycia różnych grup produktów spożywczych.
  • Zaburzenia odżywiania
  • Żywienie kobiet ciężarnych i karmiących.
  • Rozszerzanie diety niemowląt i małych dzieci.
  • Zaburzenia karmienia
  • Profilaktyka żywieniowa chorób układu sercowo-naczyniowego.
  • Żywność funkcjonalna w zapobieganiu chorobom układu sercowo-naczyniowego.
  • Leczenie dietetyczne cukrzycy w różnych grupach populacyjnych.
  • Leczenie dietetyczne nadwagi i otyłości w różnych grupach populacyjnych.
  • Leczenie dietetyczne chorób układu sercowo-naczyniowego w różnych grupach populacyjnych.

 

 dr hab. n. med. Oskar Kowalski, prof. SUM, dr hab. n. med. Adam Sokal

  • Żywność funkcjonalna w zapobieganiu chorobom układu sercowo-naczyniowego.
  • Profilaktyka żywieniowa chorób układu sercowo-naczyniowego.
  • Leczenie dietetyczne cukrzycy w różnych grupach populacyjnych.
  • Leczenie dietetyczne nadwagi i otyłości w różnych grupach populacyjnych.
  • Leczenie dietetyczne chorób układu sercowo-naczyniowego w różnych grupach populacyjnych.
  • Leczenie dietetyczne zespołu metabolicznego w różnych grupach populacyjnych.

 

Dane kontaktowe

Zakład Żywienia Człowieka

Katedra Dietetyki

Wydział Zdrowia Publicznego w Bytomiu

Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach

ul. Jordana 19 41-808 Zabrze-Rokitnica

(Kampus Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach, budynek IVA)

email: zzc@sum.edu.pl

sekretariat tel.: (0-32) 275-51-95

fax.: (0-32) 275-51-99

Sekretariat czynny jest w dni robocze w godzinach: 8:00-15:00