Szanowni Studenci,
w związku ze zbliżającym się terminem wyboru Promotorów, a zatem tematów prac dyplomowych, uprzejmie informujemy, że pod opieką pracowników Zakładu Żywienia Człowieka możliwa jest realizacja następujących zagadnień badawczych:
dr n. med. Elżbieta Szczepańska, dr n. med. Beata Całyniuk, dr n. o zdr. Małgorzata Słoma-Krześlak
- Sposób żywienia i stan odżywienia wybranych grup ludzi zdrowych.
- Sposób żywienia i stan odżywienia wybranych grup ludzi chorych.
- Zachowania, nawyki, zwyczaje żywieniowe wybranych grup ludzi zdrowych.
- Zachowania, nawyki, zwyczaje żywieniowe wybranych grup ludzi chorych.
- Wiedza żywieniowa wybranych grup ludzi zdrowych.
- Wiedza żywieniowa wybranych grup ludzi chorych.
- Preferencje i częstotliwość spożycia różnych grup produktów spożywczych.
- Żywienie kobiet ciężarnych i karmiących.
- Zaburzenia odżywiania
- Profilaktyka żywieniowa chorób układu sercowo-naczyniowego.
- Żywność funkcjonalna w zapobieganiu chorobom układu sercowo-naczyniowego.
- Leczenie dietetyczne cukrzycy w różnych grupach populacyjnych.
- Leczenie dietetyczne nadwagi i otyłości w różnych grupach populacyjnych.
- Leczenie dietetyczne chorób układu sercowo-naczyniowego w różnych grupach populacyjnych.
dr hab. n. med. Renata Polaniak
- Sposób żywienia i stan odżywienia wybranych grup ludzi zdrowych.
- Sposób żywienia i stan odżywienia wybranych grup ludzi chorych.
- Zachowania, nawyki, zwyczaje żywieniowe wybranych grup ludzi zdrowych.
- Zachowania, nawyki, zwyczaje żywieniowe wybranych grup ludzi chorych.
- Wiedza żywieniowa wybranych grup ludzi zdrowych.
- Wiedza żywieniowa wybranych grup ludzi chorych.
- Preferencje i częstotliwość spożycia różnych grup produktów spożywczych.
- Profilaktyka żywieniowa chorób układu sercowo-naczyniowego.
- Żywność funkcjonalna w zapobieganiu chorobom układu sercowo-naczyniowego.
- Enzymy antyoksydacyjne jako markery procesów wolnorodnikowych w organizmie.
- Białko jako podstawowy składnik przemian biochemicznych w organizmie.
- Ocena spożycia błonnika u studentów kierunku dietetyka ŚUM
- Występowanie produktów fermentacji mlekowej wśród studentów kierunku dietetyka ŚUM.
- Rola polifenoli jako naturalnych antyoksydantów w diecie.
- Rola żywności funkcjonalnej w nawykach i zachowaniach żywieniowych studentów kierunku dietetyka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego.
dr n. med. Agnieszka Białek-Dratwa
- Sposób żywienia i stan odżywienia wybranych grup ludzi zdrowych.
- Sposób żywienia i stan odżywienia wybranych grup ludzi chorych.
- Zachowania, nawyki, zwyczaje żywieniowe wybranych grup ludzi zdrowych.
- Zachowania, nawyki, zwyczaje żywieniowe wybranych grup ludzi chorych.
- Wiedza żywieniowa wybranych grup ludzi zdrowych.
- Wiedza żywieniowa wybranych grup ludzi chorych.
- Preferencje i częstotliwość spożycia różnych grup produktów spożywczych.
- Żywienie kobiet ciężarnych i karmiących.
- Rozszerzanie diety niemowląt i małych dzieci.
- Zaburzenia karmienia
- Profilaktyka żywieniowa chorób układu sercowo-naczyniowego.
- Żywność funkcjonalna w zapobieganiu chorobom układu sercowo-naczyniowego.
- Leczenie dietetyczne cukrzycy w różnych grupach populacyjnych.
- Leczenie dietetyczne nadwagi i otyłości w różnych grupach populacyjnych.
- Leczenie dietetyczne chorób układu sercowo-naczyniowego w różnych grupach populacyjnych.
dr hab. n. med. Oskar Kowalski, prof. SUM, dr hab. n. med. Adam Sokal
- Żywność funkcjonalna w zapobieganiu chorobom układu sercowo-naczyniowego.
- Profilaktyka żywieniowa chorób układu sercowo-naczyniowego.
- Leczenie dietetyczne cukrzycy w różnych grupach populacyjnych.
- Leczenie dietetyczne nadwagi i otyłości w różnych grupach populacyjnych.
- Leczenie dietetyczne chorób układu sercowo-naczyniowego w różnych grupach populacyjnych.
- Leczenie dietetyczne zespołu metabolicznego w różnych grupach populacyjnych.