Opiekun Koła: dr n. med. Beata Całyniuk; e-mail: bcalyniuk@sum.edu.pl
Przewodniczący Koła: Karolina KOZIK email: s87337@365.sum.edu.pl
HISTORIA I CELE DZIAŁALNOŚCI KOŁA
Studenckie Koło Naukowe przy Zakładzie Żywienia Człowieka powstało z inicjatywy grupy studentów i formalną działalność rozpoczęło w marcu 2007 roku. Członkowie Koła to studenci KIERUNKU DIETETYKA studiów I i II stopnia oraz doktoranci.
Celem Koła jest umożliwienie jego członkom rozwijania i poszerzania wiedzy w obszarze żywienia człowieka i dietetyki. Głównym zadaniem i założeniem Koła jest rozwijanie zainteresowań studentów, pobudzanie ich chęci do zdobywania i poszerzania wiedzy nie tylko tej, która jest na studiach obowiązkowa, doskonalenie umiejętności w pracy badawczej, ale przede wszystkim czerpanie z nauki przyjemności.
Od początku istnienia Koło zajmuje się badaniem nawyków żywieniowych, preferencji żywieniowych oraz oceną poziomu wiedzy na temat żywienia wśród mieszkańców Śląska. Badaniami chcemy objąć mieszkańców w różnym wieku. Drugim kierunkiem działań jest ocena sposobu żywienia prowadzona w formie wywiadów 24-godzinnych o spożyciu oraz ocena stanu odżywienia i składu ciała.
Na podstawie przeprowadzonych badań przygotowanie materiałów informacyjnych na temat zaleceń żywieniowych, zagrożeń związanych z nieprawidłowym odżywianiem, stosowaniem diet alternatywnych. Wyniki badań członkowie Koła mają możliwość prezentować na różnych konferencjach naukowych. Na których mają szansę nie tylko zaprezentować swoje osiągnięcia, a także zawrzeć nowe znajomości wśród młodych badaczy z całego kraju.
Zakład Żywienia Człowieka
Katedra Dietetyki
Wydział Zdrowia Publicznego w Bytomiu
Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach
ul. Jordana 19 41-808 Zabrze-Rokitnica
(Kampus Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach, budynek IVA)
email: zzc@sum.edu.pl
sekretariat tel.: (0-32) 275-51-95
fax.: (0-32) 275-51-99
Sekretariat czynny jest w dni robocze w godzinach: 8:00-15:00