Studenckie Koło Edukatorów Żywienia

                                                             

Opiekun Koła: mgr Martina Grot-Nigowska
Przewodniczący Koła: Sonia Biecka, e-mail: s94514@365.sum.edu.pl
HISTORIA KOŁA 
Studenckie Koło Naukowe Edukatorów Żywienia (dawniej Młodych Edukatorów) przy Katedrze Dietetyki
Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach powstało w październiku 2012 roku, w odpowiedzi na
duże zainteresowanie studentów prowadzeniem działalności edukacyjnej oraz zapotrzebowanie na ten rodzaj
działalności zgłaszane przez dyrektorów wielu instytucji, takich jak: sanepid, przedszkola czy szkoły.

Opieki nad Kołem Naukowym podjęła się dr n. med. Elżbieta Szczepańska i sprawowała ją do 2025 roku.
Od roku akademickiego 2025/2026 opiekunem koła naukowego jest mgr Martina Grot-Nigowska
Celem Koła jest szerzenie wiedzy z zakresu racjonalnego żywienia dla wszystkich grup ludności oraz
prowadzenie badań naukowych.
 
DZIAŁALNOŚĆ EDUKACYJNA 
Studenckie Koło Naukowe swoją działalność rozpoczęło od opracowania dwóch programów edukacyjnych:
  1. „Z piramidą za pan brat, zbuduj z nami zdrowy świat!” - odbiorcy programu - dzieci
    w wieku przedszkolnym
  2. „Moje jedzenie - moje zdrowie” - odbiorcy programu - uczniowie szkół gimnazjalnych i licealnych.
Ponadto w ramach pracy Studenckiego Koła Naukowego przygotowano projekt szkolenia z zakresu zasad
prawidłowego żywienia dzieci w wieku przedszkolnym, skierowany do rodziców i opiekunów.
W ramach prowadzenia działalności edukacyjnej studenci działający w Studenckim Kole Naukowym Młodych
Edukatorów realizowali następujące szkolenia i programy:
  1. Zasady żywienia dzieci w wieku przedszkolnym - szkolenie dla rodziców dzieci z Dąbrowy Górniczej -
    Przedszkole nr 36 w Dąbrowie Górniczej, marzec 2013
  2. „Moje jedzenie - moje zdrowie” –  warsztaty dla uczniów
  • Zespół Szkół Filomata w Gliwicach, marzec 2013;
  • Zespół Szkół Ogólnokształcących nr 12 w Zabrzu, kwiecień 2013
  1. Program edukacyjny realizowany w ramach projektu Dziecięca Akademia Sztuki Kulinarnej 
    - Katedra Dietetyki ŚUM, Zabrze - Rokitnica, wrzesień 2013 (I edycja), 
  2. „Alfabet żywienia” – program edukacyjny dla uczniów - Zespół Szkół Ogólnokształcących
    nr 13 w Zabrzu, maj 2014
  3. „Kolorowo znaczy zdrowo” - program edukacyjny dla dzieci wieku przedszkolnym
    - Katedra Dietetyki SUM, Zabrze - Rokitnica, grudzień 2014
  4. „Zdrowo i po Śląsku” - program edukacyjny dla uczniów Szkół Podstawowych
    - Katedra Dietetyki SUM, Zabrze - Rokitnica, czerwiec 2015
  5. Prawidłowe odżywianie osób starszych - program skierowany do seniorów
    - Dom Dziennej Pomocy nr 2 w Bytomiu, Bytom, czerwiec 2015
  6. „Alfabet żywienia” - program edukacyjny dla uczniów -  Katedra Dietetyki SUM, Zabrze
    – Rokitnica, trzy edycje: luty, kwiecień oraz czerwiec 2016
  7. „Różowa wstążka - badam się więc jestem” - akcja społeczna poświęcona profilaktyce
    i leczeniu raka piersi i raka szyjki macicy. - Uniwersyteckie Centrum Kliniczne
    im. prof. K. Gibińskiego Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach, październik 2016, 
  8. Przygotowanie i przeprowadzenie programu edukacji żywieniowej wśród uczniów szkoły,
    na temat konsekwencji nieprawidłowych nawyków żywieniowych. kwiecień 2017r, ZSO nr 7 w Bytomiu,
  9. „Kolorowo znaczy zdrowo” – dwuletni projekt edukacyjny dla dzieci z II klas Szkół Podstawowych,
    realizowany od lipca 2017 roku
  10. „Przekąski i napoje pod lupą" - przeprowadzenie programu edukacji żywieniowej dla klas IV-VIII
    Szkoły Podstawowej nr 25 w Zespole Szkół Szkolno-Przedszkolnych nr 1 w Chorzowie,  styczeń 2022r,
    --> zobacz wiecej
  11. Przekąski i napoje pod lupą" - przeprowadzenie programu edukacji żywieniowej w Centrum
    Integracji Społecznej w Świętochłowicach, styczeń 2022r, -->zobacz więcej
 
OSIĄGNIĘCIA KOŁA NAUKOWEGO
Konferencje
  1. Prezentacja programu „Z piramidą za pan brat, zbuduj z nami zdrowy świat!”
     
    – Konferencja „Żywienie na wagę zdrowia”, Zabrze, luty 2013.
  2. III miejsce:Konferencja „Interdyscyplinarny wymiar zdrowia publicznego”, Zabrze, listopad 2013
    „Zachowania żywieniowe matek aktywnych i nieaktywnych zawodowo w aspekcie kształtowania
    prawidłowych nawyków żywieniowych dzieci w wieku przedszkolnym”
    , Autorzy: Karolina Janion,
    Jagoda Rydelek, Beata Stanuch, Marta Heller-Surowiec, Katarzyna Kulesza.
  3. Prezentacja pracy (poster) IV Ogólnopolska Konferencja Dietetyki CONGRESSUS DIETETICA,
    Łódź, kwiecień 2014 – „Zachowania żywieniowe dziewcząt i chłopców uczęszczających do wybranych
    szkół na terenie Górnego Śląska”
    ,Autorzy: Nicola Szeja, Anna Szymkiewicz, Aleksandra Kowalska,
    Biruta Lenard, Anna Bulwicka.zobacz więcej 
  1. II miejsce:II Międzyuczelniana Konferencja Studenckich Kół Naukowych, Opole, maj 2014
    – „Zachowania żywieniowe, a wykształcenie osób podejmujących kluczowe decyzje dotyczące
    żywienia rodziny na przykładzie dzieci w wieku przedszkolnym”
    , Autorzy: Katarzyna Kulesza,
    Beata Stanuch, Karolina Janion, Jagoda Rydelek, Marta Heller-Surowiec.
  2. I miejsce:IX Międzynarodowa i LIII Międzywydziałowa Konferencja Naukowa Studentów
    Uczelni Medycznych (Sesja Dietetyki i Żywienia), Katowice, maj 2014 – „Middle
    - and secondary school students` nutrition knowledge in selected cities of the Upper Silesia region”
    ,
    Autorzy: Nicola Szeja, Izabela Dudzik, Anna Kołdon, Karolina Jędzura, Ewelina Pochopień, Monika Oleszko.
  3. 6.Wygłoszenie pracy: IV Ogólnopolska Konferencja Studentów Kosmetologii i Dietetyki, Katowice,
    czerwiec 2014 – „Żywność funkcjonalna – pożywienie, czy coś więcej?”, Autorzy: Nicola Szeja, Karolina Janion.
  1. Wygłoszenie pracy: IV Ogólnopolska Konferencja Studentów Kosmetologii i Dietetyki, Katowice, czerwiec 2014
    „Celiakia jako problem interdyscyplinarny”, Autorzy: Karolina Janion, Nicola Szeja.
  2. Prezentacja pracy (poster): I Ogólnopolskie Sympozjum Biomedyczne ESKULAP 2014, Lublin, grudzień 2014
    – „Czynniki decydujące o wyborze produktów typu instant na przykładzie studentów uczelni wyższych”
    ,Autorzy: Elżbieta Szczepańska, Karolina Janion, Nicola Szeja, Beata Stanuch.
  1. Wygłoszenie pracy: I Ogólnopolska Konferencja Naukowa - Dietetyka i Zdrowie Publiczne
    w wymiarze interdyscyplinarnym, Zabrze, marzec 2015 – „Samoocena umiejętności kulinarnych
    a częstość występowania żywieniowych zachowań antyzdrowotnych wśród studentów”
    ,
    Autorzy: Beata Stanuch, Karolina Janion, Nicola Szeja, Monika Więckowska.
  2. Wygłoszenie pracy: The 10th International Scientific Conference of Medical Students and Young Doctors
    – „Selected aspects of health behaviors of students from class with sports profile”, Katowice, maj 2015.
    Autorzy: Nicola Szeja, Karolina Janion, Izabela Dudzik, Anna Szymkiewicz, Anna Kołdon, Biruta Lenard.
  3. Wyróżnienie pracy: III Międzyuczelniana Konferencja Studenckich Kół Naukowych
    „Edukacja żywieniowa młodych sportowców – konieczność czy zbyteczne działanie?”,
    Opole, maj 2015. Autorzy: Nicola Szeja, Anna Kołdon, Karolina Janion, Anna Szymkiewicz,
    Izabela Dudzik, Biruta Lenard.
  4. Wygłoszenie pracy: International Medical Congress of Silesia 2016 – „Specific eating behaviors 
    of the young athletes in the context of healthy nutrition standards”,
    Katowice, kwiecień 2016.
    Autorzy: Aleksandra Kubiczek, Karolina Janion, Nicola Szeja, Katarzyna Kieres.
  5. Wygłoszenie pracy International Medical Congress of Silesia 2016 – „Eating behaviors among
    teachers in terms of seeing oneself as a nourishment authority”,
    Katowice, kwiecień 2016.
    Autorzy: Beata Stanuch, Karolina Janion, Biruta Lenard, Katarzyna Toczyńska.
  6. Wygłoszenie pracy VI Ogólnopolska Konferencja Studentów Kosmetologii i Dietetyki
    „Nawodnienie organizmu w okresie okołotreningowym na przykładzie młodych sportowców”,
    Katowice, czerwiec 2016. Autorzy: Aleksandra Kubiczek, Karolina Janion, Katarzyna Kieres, Nicola Szeja.
  7. Wyróżnienie pracy : International Medical Congress of Silesia 2017 – “The mother’s knowledge
    of breastfeeding’s benefits connected with a length of breast-feeding.
    Katowice, kwiecień 2017.
    Autorzy: Karolina Pilch, Aleksandra Kubiczek, Katarzyna Kieres.
  8. Wygłoszenie pracy: International Medical Congress of Silesia 2017 -Analysis of nutrition of infants
    due to age.
    Katowice, kwiecień 2017. Autorzy: Katarzyna Kieres, Aleksandra Kubiczek, Karolina Pilch.
  9. Wygłoszenie pracy: VII Ogólnopolska Konferencja Studentów Kosmetologii i Dietetyki
    - Rozszerzenie diety niemowląt karmionych piersią w grupie kobiet mających jedno dziecko.
    Katowice, czerwiec 2017. Autorzy:  Aleksandra Kubiczek, Karolina Pilch, Katarzyna Kieres.
  10. Wygłoszenie pracy: VII Ogólnopolska Konferencja Studentów Kosmetologii i Dietetyki
    - Słodycze i słone przekąski - częstość spożycia wśród dziewcząt  i chłopców w wieku gimnazjalnym.
    Katowice, czerwiec 2017. Autorzy: Katarzyna Kieres, Aleksandra Kubiczek.
  11. Wygłoszenie pracy: VII Ogólnopolska Konferencja Studentów Kosmetologii i Dietetyki
    - Stosowanie diety eliminacyjnej wśród kobiet karmiących piersią. Katowice, czerwiec 2017.
    Autorzy:  Karolina Pilch.
  12. Wygłoszenie pracy: National Scientific Conference "e-Factory of Science" V edition
    - Frequency of consumption of selected food products among Polish and Turkish students
    before and during the covid-19 pandemic. Autorzy: Mąkosza Kamil, Janota Barbara, Zięba Natalia,
    Wlazło Marika, Czapla Martyna. Kwiecień 2021.
  13. Wygłoszenie pracy:  International Medical Congress of Silesia 2021 - Selected lifestyle elements
    of medical and non-medical university students before and during the COVID-19 pandemic.
    Autorzy: Natalia Zięba, Marika Wlazło, Martyna Czapla, Barbara Janota, Kamil Mąkosza. Maj 2021
  14. III miejsce:  International Medical Congress of Silesia 2021 -Eating habits of adolescents
    with normaland abnormal body weight. Autorzy: Marika Wlazło, Barbara Janota, Martyna Czapla,
    Kamil Mąkosza, Natalia Zięba.  Maj 2021
  15. Wygłoszenie pracy: International Medical Congress of Silesia 2023 - Selected lifestyle elements

    of healthcare specialists working in a shift system. Autorzy: Marika Wlazło, Kamil Mąkosza,
    Natalia  Zięba. Maj 2023
  16. Wygłoszenie pracy: XII Ogólnopolska Konferencja Studentów Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej
    w Katowicach - Spożycie przekąsek oraz aktywność fizyczna wśród uczniów z prawidłową
    i nieprawidłową masą ciała. Autorzy: Marika Wlazło, Kamil Mąkosza, Natalia  Zięba. Maj 2023.
  17. Wygłoszenie pracy: Konferencje Medyczna Zdrowie 360° "Nawyki dotyczące II śniadań w klasach 6 i 7 SP"
    Autorzy:Emilia Holewa, Marta Glanc Marta, Justyna Glos; Katowice, czerwiec 2024r, Nagroda: II miejsce 
    w sesji prac studenckich.
 Publikacje
  1. Szeja N., Janion K.: Żywność funkcjonalna – pożywienie czy coś więcej? Dermatol Estet 2014; 16(4-5): 269
  2. Janion K., Szeja N.: Celiakia jako problem interdyscyplinarny. Dermatol Estet 2014; 16(4-5): 269
  3. Szczepańska E., Szeja N., Szymkiewicz A., Kowalska A., Lenard B., Bulwicka A.: 
    Eating behaviours of middle- and secondary-school pupils from the Upper Silesian Region in Poland. 
    Rocz Panstw Zakl Hig 2014; 65(4): 337-344
  4. Szczepańska E, Janion K., Stanuch B., Rydelek J., Surowiec-Heller M., Kulesza K.: Zachowania żywieniowe
    rodziców dzieci przedszkolnych zamieszkałych na terenie Górnego Śląska. 
    Nowa Pediat 2014; 3:87-91
  5. Szczepańska E., Janion K., Szeja N., Stanuch B.: Czynniki decydujące o wyborze produktów typu instant
    na przykładzie studentów uczelni wyższych.
    Choroby XXI wieku: wybrane zagadnienia. Fundacja
    na rzecz promocji nauki i rozwoju TYGIEL; Lublin 2015: 104-117.
  6. Szczepańska E., Szeja N., Dudzik I., Kołdon A., Jędzura K. Pochopień E., Oleszko M.:
    Zachowania żywieniowe a wiedza żywieniowa uczniów wybranych szkół na terenie Górnego
    Śląska w zależności od wskaźnika wagowo-wzrostowego BMI.
    Nowa Pediatr 2015; 19(2): 68-75.
  7. Janion K., Stanuch B., Szeja N., Więckowska M., Szczepańska E.: Spożycie produktów typu instant
    wśród studentów uczelni wyższych Górnego Śląska.
    W: Zdrowy styl życia: bezpieczeństwo
    żywności i zdrowe żywienie. Red.: L.T. Niebrój, E. Grochowska-Niedworok, M. Kardas.
    Lulu Enterprises Inc; Raleigh 2015: 77-85.
  8. Elżbieta Szczepańska, Katarzyna Toczyńska, Karolina Janion, Beata Stanuch, Biruta Lenard.:
    Selected teachers' eating habits with regard to frequency of their physical activity. 
    Ann. Acad. Med. Siles. 2016; Vol.70, p.163-171
  9. Szeja N., Szczepańska E., Janion K., Szymkiewicz A., Lenard B., Dudzik I., Kołdon A.
    Selected eating behaviours of girls and boys attending sport-oriented classes.  
    Rocz.Państw.Zakł.Hig.2017; 6(1): 83-90
  10. Szczepańska E., Bielaszka A., Janion K., Słoma M., Stanuch B., Stefaniak A., Szeja N.,
    Grochowska-Niedworok E.: Creating and using nutrition education program as example
    of developing proper eating habits among children
    . Ann.Acad.Med.Siles. 2018; 72, 156-163.
  11. Dolipska A., Majerczyk M., Góra A., Janion K., Szczepańska E.: Eating behaviours of primary
    school pupils from śląskie, malopolskie and opolskie voivodeships in Poland
     Rocz.Państw.
    Zakł.Hig. 2018; 69(2): 193-201
  12. Szczepańska E., Janion K., Stanuch B., Lenard B., Toczyńska K.: Teachers' eating habits with
    regard to their work experience
    . J.Publ.Healt.Nurs.Med.Resc. 2018; 3, 56-62
  13. Janion K., Dolipska A., Góra A., Szczepańska E.: Ocena wiedzy żywieniowej uczniów
    uczęszczających do wybranych szkół podstawowych.
    W: Współczesna problematyka
    zdrowia publicznego i pielęgniarstwa holistycznego. Red.: Andrzej Brodziak,
    Marzena Zołoteńka-Synowiec. Oficyna Wydawnicza PWSZ w Nysie, 2018; 74-85
  14. Dolipska A., Góra A., Janion K., Szczepańska E.: Zachowania żywieniowe dziewcząt
    i chłopców uczęszczających do wybranych szkół podstawowych.
    Pom.J.Life Sci. 2019;
    65(3): 104-109
  15. Janion K., Szczepańska E., Góra A. Wiedza żywieniowa pacjentów z cukrzycą typu 2.
    W: Nauka, badania i doniesienia naukowe 2019. Część 1. Nauki przyrodnicze i medyczne.
    Red.: Tobiasz Wysoczański. Świebodzice: Idea Knowledge Future, 2019; 113-123
  16. Szczepańska E., Rzepecka J., Góra A., Janion K., Urbańczyk K. Assessment of eating
    behaviours in adult residents of Greece and Poland - an original research.
    Rocz.Państw.
    Zakł.Hig. 2020; 71(2): 137-146
  17. Janota B., Czapla M., Wlazło M., Szczepańska E. Emotional and habitual overeating and
    dietary restriction in the eating habits of girls and boys.
    Rocz.Państw.Zakł.Hig. 2020:71(4), 405-411
  18. Szczepańska E., Janota B., Wlazło M., Czapla M. Eating behaviours, the frequency of
    consumption of selected food products and selected elements of lifestyle among young
    dancers.  Rocz.Państw.Zakł.Hig. 2021: 72(1), 67-76
  19. Mąkosza K.,Janota B., Zieba N., Wlazło M., Czapla M., Szczepańska E. Frequency of
    consumption of selected food products among Polish and Turkish students before
    and during the covid-19 pandemic. The book articles National Scientific Conference "
    Knowledge - key to success" V edition, National Scientific Conference "e-Factory of
    Science" V edition, 2021, 87-97
  20. Szczepańska E., Janota B., Mąkosza K., Zięba N., Wlazło M., Czapla M. Consumption of
    selected groups of food products by medical and non-medical students during the COVID-19
    pandemic
    .
     Rocz.Państw.Zakł.Hig
    . 202273(2)173-181
  21. Wlazło M., Zięba N., Janota B., Czapla M., Mąkosza K., Janion K., Szczepańska E.
    Nutritional behaviours and lifestyle before and during covid-19 pandemic: based on
    data from polish and turkish surveys
    . Rocz.Państw.Zakł.Hig. 2023: 74(3), 283-294
  22. Wlazło M., Zięba N., Mąkosza K., Janota B., Szczepańska E. Consumption of snacks and
    sweetened beverages and physical activity of schoolchildren aged 10-16 years
    .
    Med.Ogólna i Nauki o Zdrowiu 2023, 1-10

Dane kontaktowe

Zakład Żywienia Człowieka

Katedra Dietetyki

Wydział Zdrowia Publicznego w Bytomiu

Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach

ul. Jordana 19 41-808 Zabrze-Rokitnica

(Kampus Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach, budynek IVA)

email: zzc@sum.edu.pl

sekretariat tel.: (0-32) 275-51-95

fax.: (0-32) 275-51-99

Sekretariat czynny jest w dni robocze w godzinach: 8:00-15:00